Tips tegen boktor

Hieronder verschillende tips hoe en wat je doen als het gaat om boktorren. Gebruik deze tips en voorkom boktor in huis!

Tip 1 – Voorzie het hout met een laagje verf, beits, lak of was

Boktorren houden niet van behandeld hout. Dat houdt in; hout voorzien met een laag verf, was, beits of lak. Naast dat het mooi staat, werkt het dus goed om boktorren te voorkomen. Het geeft nog geen volledige garantie dat boktorren het hout absoluut niet opzoeken, maar je maakt de kans op boktorren vele male kleiner!

Tip 2 – Controleer het hout op gaatjes en boormeel

Tref jij gaatjes in het hout aan? Maar weet je niet zeker of deze gaatjes al in het hout zaten? Voer dan de volgende truc uit:

  • Plaats een donker stuk papier onder het hout.
  • Controleer het papier na een aantal dagen.
  • Ligt er boormeel op het papier? Dan heb je het antwoord!

Tip 3 – Luister aandachtig naar het geluid van boktorren op een zomeravond

Boktorren zijn de enige houtwormen die geluid maken tijdens het knagen in het hout. Doe hier je voordeel mee! Luister op een zomeravond eens aandachtig naar geluid. Hoor je een onherkenbaar geluid? Dan is de kans groot dat het de larven van boktorren zijn. Waarom moet je luisteren op een zomeravond? De larven zijn het meeste actief bij een temperatuur boven de 24 graden.

Tip 4 – Voorkomen is beter dan genezen! Behandel het hout preventief!

Bestrijdingsmiddelen zijn ook te gebruiken als preventief middel. Smeer het middel op het hout en wacht een paar dagen. Zodra het middel volledig in het hout is getrokken kun je het hout verven. Zo voorkom je aanwezigheid van boktorren! En onthoud altijd; het aanschaffen van bestrijdingsproducten is goedkoper, dan wanneer je een hele houten constructie moet vervangen.

Tip 5 – Laat een boktorplaag over aan professionals

Belangrijk nadat boktor is geconstateerd is het zo snel mogelijk bestrijden van de beestjes, zodat ze geen verdere schade aanbrengen en nog belangrijker; dat ze geen kans krijgen om zich te verspreiden. Betreft het een groot oppervlak of bijvoorbeeld een lastig bereikbare plek? Ga dan niet zelf in de weer, maar schakel hulp in van professionele ongediertebestrijders.