Schade door Boktor

Hoe ga je om met schade door boktor?

Je baalt enorm als je constateert dat het hout is aangetast door boktorren. Hoe ga je hiermee om en wat kun je nog doen? Er zijn een aantal mogelijkheden. Het ligt vooral aan de situatie en de omvang van de schade, of je het hout nog kunt redden of niet.

  • Hout zodanig aangetast dat het niet meer te gebruiken is.
  • De boktor bestrijden is in sommige gevallen voldoende en je kunt het houten object blijven gebruiken.
  • De boktor bestrijden en het hout vervolgens preventief behandelen om opnieuw schade te voorkomen.

Wat als het hout enorm is aangetast door de boktor?

Boktorren brengen onopgemerkt heel veel schade aan in het hout. Op het moment dat jij het ongedierte opmerkt, kan het al te laat zijn. Wat moet je dan doen? Als het hout geen veiligheid meer biedt, zoals bij een houten constructie, moet je het vervangen. Hout dat enorm is aangetast en eigenlijk hol van binnen is, moet je verbranden. De eitjes en de larven gaan dood en kunnen niet meer in ander hout opnieuw schade aanbrengen.

Wanneer het hout nog wel te redden is

Constateer jij het ongedierte op het moment dat het hout nog in vrij goede staat is? Dat is heel fijn! Wat moet je dan doen?

  • Het ongedierte zo snel mogelijk bestrijden.
  • Onderzoeken of het ongedierte elders in het huis, schuur, garage zit.
  • Het hout na bestrijding preventief behandelen tegen boktorren.

Herstel het hout en voorkom boktorren in de toekomst

Als je eenmaal te maken hebt gehad met boktorren in het hout, weet je hoe vervelend het is. Je maakt je zorgen of ze elders ook aan het werk zijn. Zodra je het aangetaste hout herstelt hebt is het tijd om al het hout preventief te behandelen tegen boktorren. Hiervoor zijn diverse middeltjes te koop. Een verflaag, een laagje beits of lak, verricht al wonderen.

Schakel hulp in van experts

Larven en eitjes in kleine objecten kun je zelf bestrijden. Echter wanneer het om een grote plaag gaat, is dit niet mogelijk. Onze experts hebben jarenlange ervaring en weten goed om te gaan met deze kleine hout etende beestjes. Wil je advies? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij denken graag met je mee!