Bouwkundige keuring

Ga jij een huis kopen? Wil je een gedeelte van de woning verbouwen, renoveren of restaureren? Laat het dan keuren middels een bouwkundige keuring. Je voorkomt hiermee onverwachtse verrassingen en daarnaast is houtworm keuring een onderdeel van een bouwkundige keuring. En bedenk je; de kosten voor een bouwkundige keuring zijn vele malen minder, dan wanneer er een enorme boktorplaag in de woning geconstateerd wordt.

Welke onderdelen worden gecontroleerd tijdens een houtworm keuring?

Tijdens een bouwkundige keuring wordt de woning ook gecontroleerd op houtwormen. Boktor is een soort houtworm. De volgende zaken worden gecontroleerd;

  • De expert herkent eventuele boktorren
  • Gebreken in houtobjecten worden vastgesteld
  • Eventuele sporen van boktorren worden herkend
  • Tekortkomingen in houten objecten worden vastgesteld

Niet alleen de woning wordt gecontroleerd op bovenstaande punten. De experts kijken ook naar schuren en garages.

Het belang van investeren in een bouwkundige keuring

Een verbouwing kost altijd veel geld. Als je tijdens een verbouwing stuit op een onverwachtse situatie is dit altijd heel vervelend. Je hebt deze situatie namelijk niet vooraf gebudgetteerd. Een keuring sluit verrassingen tijdens een verbouwing uit. Zo weet je waar je aan toe bent en kun je met een gerust hart beginnen aan de verbouwing, renovatie of restauratie.

Houtworm keuring zelf uitvoeren

De personen die de keuring uitvoeren hebben jarenlange ervaring en weten precies waar mogelijke gebreken zitten in een woning, schuur of garage. Daarnaast gebruiken ze technieken en middelen die alleen experts kennen. Het is dus niet mogelijk om zelf een houtworm keuring uit te voeren. Je kunt wel zelf een houten balk, nieuw meubelstuk controleren op boktorren. Maar een hele woning is een ander verhaal.

Waarom moet je een boktorrenplaag zo vroeg mogelijk constateren?

Het grote voordeel van een houtworm keuring is dat als er een plaag wordt geconstateerd, je dit een redelijk vroeg stadium ontdekt. Als de plaag niet ontdekt wordt en vervolgens jarenlang actief is in het hout, is de schade enorm. Indien het vrij snel ontdekt wordt, kun je starten met de bestrijding en is het hout nog te redden. In sommige gevallen moeten hele draagconstructies vervangen worden. De kosten daarvan zijn absurd hoog.