Boktor bestrijden met kou of warmte

Wil jij geen chemische middelen gebruiken? En wil je ook geen professionele boktorbestrijder inschakelen? Dan heb je nog de mogelijkheid om het aangetaste hout te bevriezen of te verhitten. Beide methoden leggen wij hieronder uit. Onze voorkeur gaat uit naar bevriezen, omdat hout verhitten risico’s met zich mee brengt.

Waarom is bevriezen of verhitten effectief?

De moeilijkheid bij bestrijding van boktorren is dat de eitjes en de larven diep in het hout zitten. Daardoor merk je ze ook pas op een laat stadium op. Veel bestrijdingsmiddelen dringen niet diep genoeg door in het hout. De larven en eitjes komen niet met het middel in aanraking en je bestrijdt het ongedierte dus niet. Bij verhitting en bevriezing wordt al het hout bestreden. De methode is zeer effectief.

Bestrijdt de boktor en bevries of verhit het hout

Wanneer raden wij deze methode aan;

  • Als het een los object bevat, zoals bijvoorbeeld een stoel of kast.
  • Als je een plek hebt gevonden waar ze een grote vriescel of oven hebben.
  • Als je de tijd hebt; de bevriesmethode duurt minimaal 2 weken.
  • Doordat de hitte of de kou goed doordringt in het hout, bereikt het vrijwel altijd de larven en de eitjes.

Dood boktorren met extreme kou

Deze methode adviseren wij meer dan de verhit methode. De bevriesmethode laat geen schade achter aan het hout en het is veilige methode. Wat moet je doen?

  • Ga op zoek naar een vriescel. Je eigen vriezer is wellicht te klein.
  • Wikkel het aangetaste object voorafgaand in folie.
  • Plaats het object voor minimaal 2 weken in de vriezer.
  • Het is van belang dat de vriezer vrij snel heel koud wordt tot -20 graden. Als de vriescel er lange tijd over doet om koud te worden, dan werkt deze methode niet.

Dood boktorren met hitte

Over de verhit methode zijn wij niet heel enthousiast. Wil je het echter toch proberen, wees dan voorzichtig. De oven moet een temperatuur van 55 tot 70 graden bereiken. En plaats het object absoluut niet langer dan 30 minuten in de oven. Zorg dat je erbij blijft als je deze methode uitvoert. Er is kans op brandgevaar en daarnaast kan het deze methode er ook voor zorgen dat er blijvende schade aan het hout wordt aangebracht.