Boktor in hout

Boktor in hout aangetroffen, wat moet je doen?

Op het moment dat je boktor in hout hebt aangetroffen, is het tijd voor actie. Probeer onderstaande vragen te onderzoeken:

  • Welke delen van het hout zijn aangetast?
  • Hoe groot is de schade?
  • Is het hout nog te redden?
  • Zitten er nog actieve larven in het hout?
  • Hoe klinkt het hout als je er op klopt?
  • Tref je boormeel aan?

Wacht niet langer en bestrijd het ongedierte

Eigenlijk mag je opgelucht zijn als je de boktor hebt aangetroffen. Hoe langer de larven van de boktor onopgemerkt actief zijn, hoe groter de schade aan het hout. Jij hebt ze nu aangetroffen! Dat is de eerste stap, de tweede stap is vaststellen hoe groot het probleem is. Je kunt er vervolgens voor kiezen om de hout etende beestjes zelf te bestrijden of hulp in te schakelen van een professionele ongediertebestrijder.

Boktorren in allerlei soorten en maten

Probeer een zo goed mogelijk beeld te creëren van het soort boktor en hoe groot het probleem is. Er zijn zoveel verschillende soorten boktorren. Herken jij niet het type boktor dat actief is, of is geweest, in jouw hout? Dan is het volgende een handige tool;

  • Wat is type hout waar je de boktorren in gevonden hebt?
  • Welke vorm hebben de uitvlieg openingen?
  • Tref jij een larve aan? Maak hier dan een foto van.

Met deze informatie is het vervolgens makkelijker om het juiste bestrijdingsmiddel of methode toe te passen.

Moet je aangetast hout verwijderen uit jouw huis?

Het ligt aan de situatie of het aangetaste hout vernietigd moet worden. Bestrijdt je de boktor niet, dan vererger je het probleem. Een professional controleert altijd eerst het hout voordat er overgegaan wordt op bestrijding. Is het hout nog te redden? Dan volgt de bestrijding en wordt het hout gered. Na bestrijding hoef je niet meer bang te zijn voor aanwezig ongedierte en is het niet nodig om het hout te verwijderen.

Ernstige schade aan het hout door boktor

Als blijkt dat het hout volledig is aangetast door de hout etende beestjes, dan moet je het hout verbranden. Door het hout te verbranden, voorkom je dat het ongedierte zich verspreidt. Daarnaast moet je altijd beoordelen of het hout nog veilig genoeg is. Gaat het bijvoorbeeld om een houten constructie dat volledig is aangetast, dan biedt het niet meer de veiligheid en loop je gevaar in je eigen huis. Er zit dan niets anders op dan de constructie vervangen voor nieuw, onaangetast hout.