Boktor in haardhout

Boktor op stuk hout

Zonder dat u het door heeft kunnen verschillende soorten ongedierte uw woning binnen treden zonder dat u daar erg in heeft. Wespen die naar binnen vliegen zijn nog tamelijk gemakkelijk te signaleren, en hinderlijke duiven zijn herkenbaar aan hun geluid en duivenpoep. Maar een bedwants nodigt zichzelf uit bij u thuis door lekker in uw behaaglijke kleding plaats te nemen, en andere dieren als zilvervisjes wachten op slechte ventilatie, de juiste temperatuur en luchtvochtigheid.

Ook de boktor is zo’n vervelende indringer die zich niet makkelijk laat signaleren. Een binnensluipmethode die deze beestjes vaak toepassen is als u ongeschorst hout koopt en dat in uw tuin neerlegt of verwerkt, en bij voorkeur ook nog eens mee naar binnen neemt. We hebben het qua ongeschorst hout dan vaak over boompjes die decoratief in een tuin worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld bij schuttingen. Nog bekender is de komst van boktor in een woning als deze een nest heeft in de schors van het haardhout dat u hebt aangeschaft. Sommige mensen slaan dit buiten op in de tuin of in een tuinschuur, maar vaak wordt het ook wel binnen gestald naast een open haard of bij een houtkachel. In zo’n geval doet u boktor geen groter plezier!

De boktor herkennen in uw hout voor kachel en open haard

Onbehandeld openhaardhout of brandhout voor de kachel ligt vaak eerst een tijd in de opslag, wat een prima periode is voor zowel de rat, de muis, de pissebed als de boktor om eens flink te gaan woekeren en de eitjes waaruit de larven van de boktor ontstaan in het hout te plaatsen. U kunt dit vaak merken als er zich veel insectenetende vogels in de omgeving van de opslag van brandhout voor kachel en open haard bevinden, want die zijn dol op een loslopende boktor. De boktor duikt vooral op in ongeschorst hout in de lente, en in veel gevallen gaat het dan om twee soorten: de smalboktor en de huisboktor. Hij wordt regelmatig verward met kakkerlakken, maar een groot verschil is dat deze alleen ’s avonds en ’s nachts uit hun holletjes komen.

Oplossingen tegen boktor door eigen preventie of door een ongediertebestrijder

Misschien ziet u als oplossing voor het brandhout voor uw open haard om voortaan met voorbehandeld hout te werken, maar daarbij kunnen echter chemische stoffen vrijkomen, en die zal u niet in uw huiskamer willen hebben. Boktor zit relatief het meest in oude bomen, omdat die meer kieren, barstjes of diepere nerven hebben. Wellicht kunt u bij de aankoop van haardhout zich richten op jonger hout. Deze plaagdieren zitten immers vooral in ziek, aangetast en geveld hout uit een bos.

Zodra u een boktorgeluid hoort of deze op een kakkerlak lijkende beestje aantreft op hout, is het tijd om actie te ondernemen. Zelf doen is een optie, maar niet altijd even effectief. Niet alle middelen voor de particulier helpen volledig of langdurend. Als u echt wil afrekenen met hout verwoestend ongedierte als boktor, ligt een behandeling door een goede ongediertebestrijder voor de hand. Deze kan en aanpak inzetten die de boktor snel laat verdwijnen en vervolgens langdurig niet zal laten terugkeren.