Boktor in draagconstructie

Aanwezigheid van boktorren in de houten draagconstructie is de grootste nachtmerrie voor iedereen. De draagconstructie is het geraamte van het huis. Wat als het hout van binnen opgegeten wordt de hout etende beestjes? Is het dan nog stevig genoeg? Wat moet je doen?

Leer jezelf om boktorren te herkennen!

Houten draagconstructie van een huis

Wees enorme schade voor door de aanwezigheid van boktorren zo snel mogelijk op te merken. Als je dit kunt, voorkom je erger en is de draagconstructie wellicht nog te redden. Het is en blijft een lastige situaties. Doordat de larven en de eitjes diep in het hout zitten is het zelfs voor professionals lastig om ze vroegtijdig te herkennen.

Tips om boktorren tijdig te herkennen

  • Kleine gaatjes in het hout duidt op boktorren.
  • De larven komen af en toe naar buiten, zie je een wit hoofdje? Dit is waarschijnlijk de larve.
  • Soms vallen larven uit het hout, bekijk de ruimte onder het hout zo nu en dan.
  • Zodra je boormeel op of onder het hout aantreft, is het ook opletten geblazen.
  • Een knagend geluid op een warme zomeravond geeft aanwezigheid van boktorren aan.

Kom direct in actie bij boktorren

Neem direct contact op met een professionele ongediertebestrijder als je het vermoeden hebt dat er boktorren in jouw houten draagconstructie zitten. Dit is namelijk een serieus probleem. Verlies geen tijd met het ongedierte zelf proberen te bestrijden. Een situatie als deze moet door een professional aangepakt worden. Boktorren zijn hardnekkig en een houten constructie moet jouw leefomgeving veiligheid bieden.

Draagconstructie niet meer te redden

Zodra een professional bij jou komt, bekijkt de expert de situatie. Als blijkt dat het hout dermate is aangetast zal onze professional dat eerlijk zeggen. Bestrijding heeft dan geen zin meer. Wat moet je dan doen? Het hout moet verwijderd worden. Het beste is om het aangetaste hout te verbranden om zo verspreiding van het ongedierte te voorkomen.

Voorkomen is altijd beter dan genezen

Tip voor in de toekomst, verklein de kans op boktorren. Het vervangen van een draagconstructie is heel prijzig. Uiteindelijk ben je minder geld kwijt als je vooraf het hout preventief behandeld tegen boktorren. Je bent dan even wat geld kwijt, maar je moet er niet aan denken dat je op een gegeven moment boktorren in de draagconstructie constateert.