Boktor in de schuur

Waarom boktor in de schuur gevaarlijk is?

Veelal alle schuren bestaan uit hout. Grote kans dat boktorren voor schuren kiezen. Een ideale, vaak rustige plek, met veel hout. Niet raar dat de hout etende beestjes vaak gevonden worden in schuren. Is het gevaarlijk om boktor te constateren in de schuur? Ja, boktorren is een serieus probleem. Je moet gelijk overgaan tot bestrijding, dit kun je zelf proberen of een professionele ongediertebestrijder inschakelen.

Aanwezigheid van boktorren leidt tot instortingsgevaar

Antieke houten schuur

Het klinkt overdreven; boktorren kunnen er toch niet voor zorgen dat een schuur volledig instort? Ja, dat kunnen ze wel. Het zijn niet de boktorren die dit veroorzaken. Het zijn de larven ervan. De larven wonen jarenlang in het hout, zonder dat ze opgemerkt worden. Tijdens deze lange periode, baant de larve zich een weg door het hout. Met elkaar zorgen zij ervoor dat houten balken van binnen volledig opgegeten worden.

Boktor in de schuur zelf bestrijden?

Aangezien een schuur uit veel hout bestaat raden wij af om zelf de bestrijding aan te gaan. Waarom is het verstandig om een professional te laten komen?

  • De expert bekijkt de hele schuur en constateert de omvang van het probleem.
  • De expert stelt het type boktor vast, zodat de juiste methode uitgevoerd wordt.
  • Met de kennis en ervaring wordt op een daadkrachtige en effectieve manier de boktor bestreden.

Belang van bestrijding boktorren

Boktorren zoeken in de nabijheid van het vorige nest een nieuwe plek voor de eitjes. Het ongedierte verspreidt zich dus. De larven brengen gigantische schade aan. Soms is een houten object nog te redden middels een bestrijding. In sommige gevallen is het hout zo erg aangetast dat het verwijderd en verbrand moet worden. In het geval van een schuur ontstaan er gevaarlijke situaties wanneer er larven geconstateerd worden in de houten constructie. Je loopt het risico dat de schuur instort!

Bestrijding boktor en de kosten

Uiteraard kost het je geld als een professionele ongediertebestrijder langs komt. Het bedrag is afhankelijk van de situatie. Het zelf bestrijden van boktorren kost ook geld. Je moet de bestrijdingsmiddelen aanschaffen. In beide gevallen moet je denken aan het risico als je geen geld wilt besteden aan de bestrijding;

  • Wat als de schuur instort?
  • Wat als je op een later moment ergens anders in je leefomgeving boktorren aantreft?

Je bent in alle gevallen uiteindelijk meer geld kwijt, dan wanneer je direct start met de bestrijding van het ongedierte.