Soorten boktor

De grote boktor familie

Boktorren vallen onder de categorie houtworm. De houtworm familie bestaat uit ontzettend veel verschillende soorten kevers en torren. De boktor is hier een van. Vervolgens bestaan er tientallen verschillende soorten boktorren. Het belangrijkste bij het ontdekken van aangetast hout is het herkennen van het type, zodat de meeste geschikte bestrijdingsmethode toegepast wordt.

Meest bekende boktorren in Nederland

In de hele wereld zijn er wel 20.000 boktorren, teveel om op te noemen. Als we ons concentreren op de meest voorkomende in Nederland, verdelen we het in nathoutboorders en drooghoutboorders. Deze twee soorten worden hieronder toegelicht.

Nathoutboorders

Er zijn een aantal boktorren op te noemen die vallen onder de nathoutboorders;

 • Sparrenboktor; leeft in naaldbomen en heeft een zwart lijf en is ongeveer 20mm lang.
 • De kleine wespenboktor; wordt ongeveer 15mm groot en heeft lange voelsprieten. Je herkent de kleine wespenboktor aan een zwart lijf met gele strepen.
 • De rode smalboktor; laat veel boormeel achter en is ongeveer 15mm groot. De rode smalboktor kiest schimmelachtig loofhout uit om eitjes in te leggen.
 • De veranderlijke boktor; is ongeveer 12mm lang en geelbruin. Deze boktor wordt vaak verward met de rode smalbokter.

Drooghoutboorders

Onder de drooghoutboorders valt de bekendste boktor van Nederland, namelijk de huisboktor. De huisboktor heeft een voorkeur voor vrij nieuw hout. Heb jij een antieke houten bank in huis van 70 jaar of ouder? Dan hoef je niet te vrezen voor de huisboktor. Uiterlijke kenmerken van de huisboktor:

 • Het beestje is bruinzwart van kleur.
 • Op het schild heeft het beestje 2 grijze vlekken.
 • Het hout etende beestje wordt tussen de 10 en de 25mm groot.
 • Aan de voorkant van het lijfje heeft de huisboktor lange volsprieten.

De huisboktor brengt de meeste schade aan in Nederland

Wees gewaarschuwd voor de huisboktor, deze brengt veel schade toe. Hieronder wordt uitgelegd hoe je de larve van de huisboktor herkent;

 • De larve is wit, crème achtig van kleur
 • De larve is ongeveer 30mm lang
 • De larve heeft drie pootjes
 • De larve ligt vaak als een cilindervorm in het hout

Herken het geluid van een larve van de huisboktor

Het belangrijkste bij alle houtaantasters is dat je ze zo snel mogelijk moet herkennen. Dit is bij alle soorten boktorren ontzettend lastig, want je ziet ze niet en je hoort ze niet. Echter een voordeel bij de huisboktor is dat de larve een knagend geluid produceert wanneer het zich een weg baant door het hout.

Plagionotus bobelayei, een boktor die lijkt op een wesp

Plagionotus bobelayei, een boktor die lijkt op een wesp

Vermoed jij aanwezigheid van een boktor? Kom in actie!

Het allerbelangrijkste is dat je gelijk in actie komt, zodra je het vermoeden hebt van boktorren. Doe je dit niet? Dan verergert het probleem en kan het zo erg worden dat je het hout volledig moet vervangen. Onze professionele bestrijders helpen je graag met het bestrijden van dit ongedierte.