Seizoen van de boktor

Als we spreken over ongedierte is het vaak een bepaalde periode in het jaar dat het ongedierte actief is en dat wij er hinder van ondervinden. Bij de boktor, familie van de houtworm, is dit echter anders. Larven zitten namelijk jarenlang in het hout. Het beestje is wel meer actief onder bepaalde omstandigheden. Met name in de maanden juni tot en met september hebben ze de meeste energie en verzetten ze veel werk.

De boktor houdt van warmte

Zodra de zomermaanden aanbreken zijn de boktorren het meeste actief. Hoe uit zicht dit?

  • De volwassen boktor zoekt tijdens warme zomerdagen een geschikte plek voor haar eitjes.
  • De larven die uit de eitjes komen zijn evenals de volwassen boktor erg actief tijdens warme dagen.

De levenscyclus van een boktor

Larve van de boktor

Larve van de boktor

Zodra de volwassen boktor tijdens een warme zomerdag een nieuwe plek voor haar eitjes heeft gevonden, komen de eitjes na een kleine 2 weken uit. De larve doet er vervolgens wel 4 jaar over voordat het verandert is in een volwassen boktor. De larve is, net als de boktor, erg actief tijdens warme dagen. Tijdens deze dagen eet de larve zich vol met hout. De larve kan dus jarenlang in het hout zitten en maar enkele dagen per jaar echt actief zijn.

Hoge temperaturen en goede luchtvochtigheid

De boktor en de larven zijn vol energie wanneer de temperatuur een bepaald niveau bereikt en wanneer de luchtvochtigheid goed aanvoelt. De beestjes zijn dan volop actief en richten de meeste schade aan in het hout. Wanneer moeten wij ons zorgen maken? Of laten we het anders zeggen; wanneer kunnen wij het ongedierte opmerken?

  • Een temperatuur van 25 graden is ideaal voor de hout etende beestjes.
  • Volwassen boktorren en de larven houden van een hoge relatieve luchtvochtigheid.

Wees alert tijdens warme dagen en ontdek de boktor

Het voordeel bij de larven van de boktor is dat dit de enige soort houtworm is die geluid maakt. Wees dus alert wanneer het een zwoele zomeravond is. Lig je in bed en hoor je knagend, knarsend geluid? Bingo! Er zitten larven in het hout. Doe hier je voordeel mee, en kom in actie voordat de schade aan het hout erger wordt.