Huisboktor

Huisboktor brengt veel schade aan in Nederland

De huisboktor valt onder de drooghoutboorders en is de boktor in Nederland die de meeste schade aanbrengt. Het is goed als je het beestje herkent. Zie jij een huisboktor in jouw omgeving? Wees dan gewaarschuwd.

  • Een kleine huisboktor is ongeveer 1cm groot, maar boktorren kunnen ook 2,5cm lang worden.
  • De huisboktor is bruin/zwart van kleur.
  • Op de rug heeft het hout etende beestje 2 grijze vlekken.
  • Heb je te maken met een vrouwtjes huisboktor? Dan heeft ze een legboor onder haar dekschild.

De larven zijn de boosdoeners

De larve van de huisboktor herken je aan;

  • Een geel/witte kleur
  • Een lengte van ongeveer 3cm.

Deze beestjes zorgen voor de schade aan het hout. De volwassen huisboktor gaat via een spleet of een kier het hout binnen en legt daar tot wel honderd eitjes. Zodra de eitjes uitkomen, loopt het hout gevaar. De larven eten zich een weg door het hout. Dit kunnen ze wel jaren doen. Is de larve uitgegroeid tot een volwassen huisboktor? Dan vliegt het uit het hout en constateren wij de gaatjes in het hout.

Oud hout beschadigd door boktor

Oud hout beschadigd door boktor

De larve van de huisboktor laat van zich horen

Zowel een volwassen huisboktor als de larven voelen zich het beste bij een temperatuur van 25 graden. Op hele zonnige dagen in Nederland is het goed mogelijk dat je de larven hoort. Ze maken een raspend en knagend geluid terwijl ze zich al etend door het hout manoeuvreren. Maak hier gebruik van en luister vooral ’s avonds, als de omgevingsgeluiden nihil zijn, of je ze hoort. Hoor je ze? Negeer het probleem dan niet!

Huisboktorren verspreiden zich op warme dagen

Huisboktorren zijn volop actief op warme zonnige dagen. Ze hebben dan veel energie en op deze dagen gaan ze op zoek naar nieuwe plekken om eitjes in te leggen. Ze verspreiden zich dus! Huisboktorren kiezen voor hout waarbij het makkelijk is om in het hout te komen. Ze maken zelf geen nieuwe gaatjes. Heb jij hout in huis waar al gaatjes in zitten of bijvoorbeeld een houten vloer met spleten? Dit zijn ideale plekken voor de houtboktor.

In hoeverre brengt de huisboktor schade aan?

Is het echt zo erg dat de huisboktor een houten constructie volledig kan aantasten? Ja, dat is mogelijk. Of laten we het goed zeggen; de larven van de huisboktor brengen de schade aan in het hout. Als jij de larven niet opmerkt, of pas op een heel laat moment? Wees gewaarschuwd en ga direct over op bestrijding van dit ongedierte. Het hout kan van binnen volledig opgegeten zijn.