Boktorplaag

Waarom je beter geen boktorplaag kunt aantreffen

Een boktor is een soort houtworm. Ongedierte wat van hout leeft. Bij houtwormen, en dus bij boktorren, zijn het de larven die enorme schade aan hout toebrengen. Zo erg, dat meubelstukken verbrand moet worden en houten draagconstructies vervangen moeten worden. Voor iedereen een nachtmerrie als je uiteindelijk ontdekt dat er larven van de boktor in het hout zitten.

Hoe herken je een boktorplaag?

Bij boktorren is het vrij lastig om het ongedierte op te merken. Daarnaast is het een kunst om het soort houtworm vast te stellen. Hieronder een aantal tips hoe je boktor herkennen kunt:

  • Tref jij geregeld boormeel op, onder of tussen het hout aan? Wees alert!
  • Hoor jij als je in bed ligt een knagend geluid? Alarmbellen mogen gaan rinkelen.
  • Als je dichter bij het hout bent, zie je dan gaatjes? Dit duidt op aanwezigheid van hout etende beestjes.

Welke stappen onderneem je, zodra je een boktorplaag vast stelt?

Wat je absoluut niet moet doen is het probleem negeren. Het is al heel goed dat je het ongedierte hebt opgemerkt. Wat nu?

  • Probeer de omvang van het probleem vast te stellen. Betreft het bijvoorbeeld 1 houten schilderij? Of gaat het om houten constructie?
  • Maak de keuze; wil je de beestjes zelf proberen te bestrijden? Of heb je hulp nodig van experts?
  • Is het hout nog te redden?

Aan de hand van bovenstaande vragen besluit je of bestrijden nodig is. Misschien is het hout al zo erg aangetast, dat je er niets anders op ziet dat het object te verbranden. Is het nog niet zo ver? Dan moet je overgaan op bestrijding van de larven en eitjes.

Kun je een boktorplaag zelf bestrijden?

Indien het om een grote plaag gaat, raden wij af om zelf boktor te bestrijden. De middelen in de winkels zijn minder daadkrachtig. En bij dit ongedierte is het zaak om zo snel mogelijk een einde te maken aan de ellende. Onze professionele ongediertebestrijders komen bij jou thuis langs om de situatie te bekijken. Vervolgens wordt in overleg met jou de beste methode vast gesteld. Na bestrijding hoef jij je geen zorgen meer te maken om de larven en eitjes van boktorren.

Een boktorplaag in de toekomst voorkomen

Garantie heb je helaas nooit, maar er zijn een aantal tips tegen boktor waardoor je de kans op boktorren enorm verkleint;

  • Controleer hout voordat je het verwerkt in je huis.
  • Voorzie hout altijd met een laagje verf, beits, was of lak. Hier houden de houtliefhebbers niet van.
  • Behandel hout preventief met een bestrijdingsmiddel. De beestjes kiezen liever voor onbehandeld, natuurlijk hout.