Boktor of houtworm?

Is het een boktor of houtworm?

Het is niet gek dat je niet goed weet wanneer het boktor of houtworm betreft. De termen worden namelijk vaak door elkaar heen gebruikt. Een houtworm is niet een specifiek beestje. Er bestaan namelijk geen wormen in hout. Het is een verzamelnaam voor alle in hout levende beestjes.

Houtworm is een verzamelnaam

Alle beestjes die in het hout leven vallen onder de verzamelnaam houtworm. Zo heb je ontzettend veel verschillende torren en kevers. De meest bekende in Nederland is de boktor, dit beestje val onder de drooghoutboorders. Naast de boktor, kun je ook onderstaande houtwormsoorten aantreffen in het hout;

  • De gewone houtwormkever
  • De grote houtwormkever
  • De spinthoutkever

Boktor is een soort houtworm

De boktor is dus een soort houtworm. Dit soort heeft al voor veel schade gezorgd. De boktor komen we geregeld tegen in vrij nieuw hout. Het is dus onzin dat houtwormen alleen maar antiek hout eten. Ook nieuw hout wordt aangetast door houtwormen. De huisboktor is te herkennen aan een bruin/zwarte kleur. En het beestje heeft 2 grijze vlekken op  het schild.

De boktor eet zich geen weg door het hout

Naast dat er regelmatig onduidelijkheid is over het verschil tussen een boktor en een houtworm, ontstaat er ook vaak verwarring over de larven van de boktor. Het is namelijk zo dat niet de boktor de daadwerkelijke schade aanbrengt in het hout, maar de larven van de boktor. De boktor legt enkel haar eitjes in het hout en verdwijnt vervolgens weer.

De larve van de boktor brengt de schade aan

Zodra de eitjes in het hout uitkomen is het oppassen geblazen. De larven voeden zich met het hout en kunnen jarenlang actief blijven in het hout. Wel zijn ze het meeste actief zijn de zomermaanden, vanwege de hogere temperaturen. Pas wanneer een larve volgroeid is tot een volwassen boktor vliegt de houtliefhebber uit het hout. Pas dan merken wij de gaatjes op in het hout.

Beperk de houtschade door houtwormen

Zodra de volwassen boktorren uit het hout vliegen, is de schade al aangericht in het hout. Hoe zorg je ervoor dat je het ongedierte eerder opmerkt?

  • De larve van de boktor maakt een hoorbaar geluid. Dit is een knagend geluid. Merk je dit op? Tijd voor bestrijding!
  • Vind je regelmatig boormeel op de grond? Negeer het niet! Dit is een teken van aanwezige larven in het hout.