Boktor herkennen

Waarom is het belangrijk om een boktor te herkennen? Het hout wordt toch niet gelijk volledig aangetast? En daarnaast boktorren zijn toch klein? Kunnen ze daadwerkelijk veel schade aanrichten? Op al deze vragen is het antwoord; ‘ja’. Het is wel degelijk van belang om een boktor te herkennen en te weten dat het ongedierte bestreden moet worden.

Boktor herkennen! Kleine beestjes, grote schade

Ondanks dat de larven van de boktor niet groot zijn, zijn ze in staat om gigantische schade aan te richten. Het probleem en direct ook het gevaar bij boktorren is dat de larven jaren lang actief zijn in het hout. Tijdens deze jaren, eten ze zich een weg door het hout. Met het gevolg dat bijvoorbeeld een houten pilaar volledig instort. Heb jij niets in de gaten? Dan zorgt dit voor onaangename verrassingen. Tijd om te leren hoe je een boktor herkent.

Houtconstructie aangetast door houtaantasters

Houtconstructie aangetast door houtaantasters

Herken de uitvliegopeningen

Zie jij gaatjes in het hout? Bekijk deze gaatjes zorgvuldig. Dit zijn de uitvliegopeningen van boktorren. Zodra een larve volwassen is en een boktor is geworden, vliegt het beestje uit het hout. Aan de hand van de uitvliegopening is het mogelijk om vast te stellen om welk soort boktor het gaat.

  • Ovaal, plat of cirkelachtige uitvliegopeningen zijn kenmerken van nathoutboorders.
  • Is de uitvliegopening lang en ovaal? Dan betreft het een drooghoutboorder.

Aanwezig boormeel verraadt de boktor

Tref jij boormeel aan onder een balk, houten stoel of tafel? Ga dan op onderzoek uit. Het boormeel komt daar niet vanzelf, het is een duidelijk kenmerk van actieve boktorren, oftewel larven. Zie jij gaatjes in het hout, maar geen boormeel? Doe dan de volgende test;

  • Leg een donker papier onder de gaatjes.
  • Controleer het papier na een aantal dagen.
  • Tref je boormeel aan op het papier? Dan zitten er actieve larven in het hout.

Negeer geen knagend en knarsend geluid

Lig jij op een zomeravond in bed en merk je een vreemd geluid op? Dan hoor je waarschijnlijk het werk van een larve. In de zomermaanden zijn larven het meeste actief, door de warme temperaturen. De boktor is het enige soort wat geluid produceert tijdens het knagen. Hoor jij dit geluid? Wees dan alert en negeer het niet!