Boktor geluid

De boktor is de enige soort die zichzelf kan verraden door het geluid wat vrij komt tijdens het knagen in het hout. Dit is voor ons fijn, want zo is het mogelijk om een boktor te herkennen en te bestrijden, voordat het definitieve schade toebrengt aan het hout. Hoor jij een vreemd, niet herkenbaar geluid? Onderzoek het hout op aanwezigheid van een boktor.

Kenmerken van het geluid van een boktor larve

Zodra je ’s avonds in bed ligt en de omgevingsgeluiden nihil zijn, hoor je soms allerlei nieuwe, niet herkenbare geluiden. Hoe weet je dat het geluid dat je hoort afkomstig is van een boktor larve?

  • De larve maakt een knagend geluid
  • Het geluid klinkt vaak ook wat rasperig
  • Het geluid hoor je in de zomer en niet tijdens de wintermaanden
  • Het is geen doorgaans geluid, het geluid valt je op

Larve maken geluid tijdens bepaalde maanden

De larven van boktorren zijn veelal actief wanneer de temperatuur stijgt en er een hoge luchtvochtigheid is. Dit zijn perfecte omstandigheden voor een larve. De larve voelt zich energiek en gaat in rap tempo door het hout. Tijdens de zomermaanden is het dus ook verstandig om ’s avonds extra aandacht te besteden aan het geluid van de larve. Grijp je kans en constateer de aanwezigheid van deze kleine hout etende beestjes tijdig vast!

Boktor in larvefase (houtworm)

Boktor in larvefase (houtworm)

Geen geluid, wel hout etende beestjes

Verneem jij geen geluid? Dat wil niet zeggen dat je geen last hebt van hout etende beestjes in huis. De boktor is namelijk de enige soort die geluid produceert. Alle andere hout etende beestjes hoor je niet. Daarom is het heel belangrijk om ook op andere kenmerken van boktor te letten, zoals;

  • Gaatjes in het hout
  • Boormeel op de grond
  • Hol geluid als je op het hout klopt

Bescherm je hout tegen boktorren

Voor alles geldt; voorkomen is beter dan genezen. Deze uitspraak weegt ook zeker op tegen de problemen die boktorren kunnen veroorzaken. Houd jij van oud, antiek hout? Zorg dan dat je het onaantrekkelijk maakt voor boktorren. Voorzie het hout met een preventief bestrijdingsmiddel. Ook kiezen boktorren minder vaak voor behandeld hout, dus hout waar een laagje verf, was, lak of beits op zit.