Wist je dat Boktor?

Wat jij nog niet wist over de boktor…

Wist je dat de boktor de enige tor is die geluid maak tijdens het knagen?

Het voordeel van boktorren is dat je de larven tijdens een warme zomeravond kunt horen knagen in het hout. Dit is een middel om boktorren in je hout op te sporen. Maak hier gebruik van en luister eens of je iets hoort als je in bed ligt, wanneer de omgevingsgeluiden nihil zijn.

Wist je dat de boktor het liefste kiest voor onbehandeld hout?

Boktorren worden het vaakst aangetroffen in onbehandeld hout. Dit houdt in dat het hout geen verf, lak, beits of was bevat. Je beschermt het hout dus als je het voorziet van een laagje verf!

Wist je dat de boktor het meest actief is tijdens warme zomerdagen?

Wanneer de buitentemperatuur zo’n 25 graden bedraagt zijn de larven en de volwassen boktorren het meeste actief. In de zomer brengen de kleine beestjes dus ook de meeste schade aan. Tijdens de zomermaanden gaat de volwassen boktor ook op zoek naar een geschikt plekje om haar eitjes in te leggen.

Wist je dat je hout preventief kunt behandelen tegen boktor?

Wil jij geen zorgen omtrent boktorren in hout? Dan is het verstandig om het hout voor gebruik preventief te behandelen tegen boktor. Je gebruikt hiervoor een boktor bestrijdingsmiddel. Het middel dringt goed door in het hout en houdt de houtliefhebbers op afstand.

Wist je dat de boktor vrieskou niet overleefd?

Een natuurlijke manier om boktorren te bestrijden is vrieskou. Het aangetaste object moet voor minimaal 2 weken in een vriescel geplaatst worden. Het hout bevriest dan volledig. Zo weet je zeker dat de larven en de eitjes diep in het hout de kou niet overleven.

Wist je dat de boktor zich aangetrokken voelt tot eikels?

Een middel om boktorren uit het hout te lokken zijn eikels. De kleine beestjes voelen zich ontzettend aangetrokken tot eikels. Plaats een schaal met eikels in de buurt van het hout. Als er boktorren in het hout zitten, verplaatsen ze uit het hout naar de schaal met eikels.

Wist je de boktor behoort tot de houtworm familie?

Houtwormen is een verzamelnaam voor alle torren en kevers. De boktor is dus een soort houtworm. De larven van de boktor richten de schade aan in het hout.