Vraag en antwoord

Vraag maar raak, antwoord op vragen over boktor. Het kleine hout etende beestjes roept veel vragen op. Hieronder antwoord op de meest voorkomende vragen over de boktor.

Zijn houtwormen en boktorren hetzelfde?

Er is veel onduidelijkheid over het verschil tussen boktorren en houtwormen. We geven hier heel simpel antwoord op:

  • Houtwormen is een verzamelnaam voor alle hout etende beestjes.
  • De boktor is een soort houtworm.
  • Naast de boktor, bestaan er vele andere soorten torren en kevers die allemaal vallen onder de verzamelnaam; houtworm.

Leeft een boktor samen met de larven in het hout?

Nee, de volwassen boktor zoekt alleen plekje in het hout om haar eitjes te leggen. Na ongeveer 2 weken, verdwijnt de boktor uit het hout. De larven komen uit de eitjes en blijven jarenlang in het hout. De larven tasten het hout dus aan. Zodra de larven volgroeid zijn vliegen ze uit het hout. Op dat moment kun je uitvliegopeningen constateren.

Hoe kom de boktor in het hout?

Een volwassen boktor dringt het hout binnen via oude uitvliegopeningen. Ook zoekt de vrouwtjes boktor vaak een ingang in het hout door middel van een spleet of een kier. Bijvoorbeeld bij een houten vloer zie je geregeld naden tussen twee planken. Dit zijn ideale ingangen voor een boktor.

Zijn de larven een bepaalde periode actief in het hout?

Ja, vooral tijdens de zomermaanden heeft de larve de meeste energie. In de zomer wordt het meeste hout dus flink aangetast.

Hoe constateer je aanwezigheid van een boktor?

De boktor is de enige soort houtworm die geluid maakt in het hout. Zodra de larven zich een weg banen door het hout, is er een knagend geluid te horen. Let vooral op dit geluid tijdens de zomeravonden. Wanneer je in bed ligt en de omgevingsgeluiden nihil zijn.

Kun je boktorren in hout voorkomen?

Ja, voor een gedeelte wel. Je hebt nooit garantie, maar onderstaande trucs helpen absoluut om de kans op boktorren te voorkomen!

  • Voorzie het hout van een laag verf, beits of lak. Boktorren houden niet behandeld hout.
  • De bestrijdingsmiddelen tegen boktorren kun je ook gebruiken ter preventie. Laat je in de winkel informeren.

Moet je hout waar boktorren in hebben gezeten verwijderen?

Nee dat hoeft niet, het ligt aan de schade. Is bijvoorbeeld een balk volledig hol van binnen? Dan kun je hier niets meer mee en doe je er goed aan om het hout te verbranden. Heb je echter een houten stoel en is het hout behandeld en zijn de boktorren bestreden? Dan kun je de stoel gewoon blijven gebruiken.