Boktor voorkomen

Laat boktorren niet jouw hout uitkiezen, voorkom boktorren!

Boktorren in het hout wil je niet. Veel mensen komen pas heel laat achter de aanwezigheid van boktorren. Vaak is het dan al te laat en moet het hout verbrand worden. Het allerbeste is dan ook; voorkom de hout etende beestjes in je hout! Hoe je hiervoor kunt zorgen, leggen wij hieronder uit. Het gaat er vooral om dat je het hout oninteressant maakt voor de houtliefhebbers.

Onbehandeld hout versus behandeld hout

Hout etende beestjes, waaronder de boktorren, kiezen het liefste voor onbehandeld hout. Hout waar geen verf, lak, beits of was op zit. Door ervoor te kiezen dat je het hout in huis voorziet van een grondige laag verf, maak je de kans op boktorren al een heel stuk kleiner.

Hout preventief behandelen tegen boktorren

Veel bestrijdingsmiddelen worden pas ingezet als er ongedierte geconstateerd is. Echter bij boktor bestrijdingsmiddelen kun je ook het hout preventief behandelen met dit middel. Lees voor gebruik goed de instructie door. Het kost in het begin meer werk, maar je hebt jarenlang geen zorgen omtrent boktorren.

Controleer het hout voor gebruik

Schaf jij een antieke stoel aan, of werk je graag met oud hout? Controleer het dan voordat je het je huis in neemt.

  • Zitten er gaatjes in het hout?
  • Is het hout behandeld?
  • Waarom hebben mensen afstand van het hout gedaan?

Door zorgvuldig te kijken naar het hout en voor gebruik het hout te behandelen met een bestrijdingsmiddel, voorkom jij boktorren.

Soms zijn boktorren niet tegen te houden

Ondanks een gedegen voorbereiding en zorgvuldigheid met hout, zijn boktorren soms niet te voorkomen. Dit komt omdat je niet in de binnenkant van het hout kunt kijken. Het kan zijn dat boktorren al eitjes diep in het hout gelegd hebben, terwijl je niets aan het hout ziet.

Hout besmet met boktorren

Kom je er na een tijd achter dat het hout toch eitjes van boktorren bevat? Of hoor je de larven knagen in het hout? Volg dan onderstaande stappen;

  • Raak niet direct in paniek.
  • Bekijk de schade.
  • Kies voor een bestrijdingsmethode, wacht niet onnodig af, het probleem wordt dan alleen maar groter.
  • Voer de bestrijding zelf uit of huur een professional in.
  • Na bestrijding, kun je het hout blijven gebruiken.